Decapitarea jurnalistului James Foley, un fals sau nu ??

Mihail Păduraru

În august 2014 este dat publicităţii un video în care jurnalistul american James Foley este decapitat de către un militant al Statului Islamic.


Statul Islamic a avertizat SUA că atacarea luptătorilor săi cu lovituri aeriene va conduce la “înec în (de) sânge propriu” .

Este foarte clar în vizionarea acestui film, că militanţii Statului Islamic nu sunt sălbatici însetaţi de sânge cum apar de obicei.

Videoclipul lansat de Statul Islamic este un mesaj politic care urmăreşte un scop, prin colajul de imagini, prin disccursul victimei înainte de decapitare, și nu în ultimul rând prin discursul celui caruia nu îi vedem fața, și anume, al călăului.

Videoclipul este igienizat, adică acesta este gata pentru a fi preluat de mass-media occidentală pe buletinele de ştiri.

Nu există nici un ţipat de “Allah Akbar u ‘, nu există nici o muzică teribilă, nu există nici o fântână de sânge.

Ceea ce avem este considerat un produs bine lucrat, planificat, filmat, editat şi ambalat.

Producţia este proiectată pentru a demonstra celui care urmăreşte filmul, că forţele ISIS îşi controlează foarte bine teritoriul, cei din conducerea lor nu sunt doar păstori de capre şi au capacitatea de a articula şi a pune în scenă un mesaj pentru lume, ca să ştie cine sunt, de ce sunt capabili şi ceea ce își doresc.

În felul lor extremist, ei încearcă să îşi demonstreze legitimitatea.
În ceea ce priveşte victima, declaraţia sa, înainte de moarte a fost probabil scrisă pentru el şi vorbeşte sub o presiune de o anumită formă.


James ştia că va muri, dar este destul de probabil ca el să fi fost ameninţat cu unele lucruri neplăcute pe care el credea că le va putea evita şi e posibil să fi repetat scena de mai multe ori, asta explică calmul lui, de asemenea este posibil ca el să fi fost ucis după înregistrare.


Videoclipul şocant cu James Foley fiind decapitat în Siria a pornit mai multe investigaţii pentru a elucida misterul care se află în spatele morţii .
La o zi după ce ambasadorul britanic în Statele Unite a spus că experţii din ţara sa sunt aproape de identificarea criminalului, doi oficiali guvernamentali din SUA au declarat pentru CNN că experţii în combaterea terorismului sunt încă în imposibilitatea de a identifica ucigaşul lui Foley.

Un expert în criminalistică a ridicat problema existenței a doi militanţi în video care au fost schimbați pe parcursul filmărilor.
Statura şi construcţia militantului din video plus măsurătorile feței, chiar dacă e acoperită, indică o schimbare de actor în timpul editării video-ului ceea ce sugerează că ar putea fi un colaj de mai multe înregistrări, iar crima nu a fost săvârşită în direct ci după înregistrare.
Același expert criminalistic care a analizat vocea din video, alături de agenţii britanici, folosind tehnologii foarte avansate de identificare a vocii a susţinut că sunt foarte aproape de a identifica suspectul care foloseşte un dialect, cunoscut sub numele de engleză multiculturală de Londra, specifică zonelor defavorizate multi-etnice din capitala Angliei.
Atunci când se încearcă să se determine dacă omul cu accent britanic este, de asemenea criminalul, orice detaliu contează în examinarea cazului, de aceea a fost luat în considerare şi tocul pistolului, care este sub axila stângă, ceea ce indică faptul că este destinat utilizării de către mâna dreaptă, dar călăul apare pe video ca fiind stângaci, iar omul care vorbeşte, ţine un cuţit într-o mâna, care pare a fi diferit faţă de cel care a fost lăsat lângă corpul lui Foley.
Un analist medico-legal a declarat pentru Times că nu poate fi văzută nici o urmă de sânge, chiar dacă cuţitul este tras în zona gâtului de cel puţin şase ori.

În video – sunt doar câteva cadre din ceea ce vor ca noi să credem că este începutul decapitării lui James Foley apoi videoclipul dispare  pe fundal întunecat după care este arătată o imagine a unui cadavru fără cap. Capul retezat fiind asezat pe corpul acestuia în partea de sus.Tipul suspectat de decapitarea lui James Foley este un Abdel-Majed Abdel Bary – care se vroia să fie rapper sub numele L. Jinny.
Acesta a  plecat lăsând casa de un milion dolari a familiei sale pentru a se alătura rebelilor sirieni, dar a postat pe Twitter că a fost jefuit de telefon, bani şi maşină de către aceştia.Analiza medico-legală a filmului morţii jurnalistului a sugerat că jihadist-ul britanic din film ar fi fost solistul grupării, al cărui rol era să ţină un discurs, mai degrabă decât să fie criminal.

În această etapă, nu cred că mai există mulţi oameni care încă mai cred că decapitarea lui James Wright Foley este autentică.

Conform Bouthaina Shaaban – Purtătorul de cuvânt oficial al guvernului sirian, James Foley a fost capturat de armata siriană liberă  şi ucis de militanţii Statului Islamic cărora le-a fost ulterior vândut.
Recent, un grup de hackeri ruşi Cyber Berkut dau publicităţii o înregistrare în care este prezentată o execuţie trucată.

În imagini apare aşa-zisul militant al Statului Islamic care simulează că îşi decapitează victima, ulterior făcând glume cu aceasta şi râzând împreună în pauza de pe platoul de filmare, unde era regizată scena.

Sursa menţionează că filmarea a fost obţinută prin interceptarea informaţiilor de pe un dispozitiv electronic al senatorului John McCaine.

Tot sursa menţionează că SUA a fost acuzată de mai multe ori că truchează înregistrări cu execuţii ale ISIS.

Încă din decor se observă că studioul este unul special amenajat pentru a simula terenul din mediul exterior unde urma să fie săvârşită execuţia, iar în spate este pânză pentru filmări care să permită după înregistrare introducerea imaginilor editate de graficieni pe computer.
Ar putea fi întradevăr o execuţie trucată de americani sau ar putea fi un clip de acțiune propagandistică al Statului Islamic sau rusesc pentru decredibilizarea Americii.
Argumentele mele, care consider că îmi susţin teoria, nu se opresc aici:

În primul rând filmarea este neclară şi nu are sonor real !

Faptul că nu are sonor real este o tehnică indusă voit, ceea ce mă duce cu gândul la ideile care au vrut să ni se inoculeze.
Poate filmarea era fără microfon, deşi, cineva  care montează o camera spion într-un colţ al încăperii să înregistreze nişte acţiuni secrete sigur aducea un echipament corespunzător care putea să incrimineze uşor pe oricine din video.
Acest video într-o analiză mai atentă nu are logică şi nici raţiune din următoarele motive:

Aceasta este o filmare ascunsă (spion), înregistrată pe platoul de filmare, cu o cameră  montată în partea de sus a încăperii…..
…….deci serviciile secrete americane au vrut să aibă dovezi despre ceea ce făceau, sau se sabotau singure cu un dispozitiv de înregistrare video de calitate scăzută  ?? nu prea are sens……
….sau s-a scos sunetul de fundal că să nu se audă limba vorbită în platou…..
-sigur nu ţinea astfel de informaţii într-un dispozitiv ce se putea demonstra ca fiind al lui. Asta ar fi putut să îl scoată din cursa pentru alegeri….

Iar dispozitivul cu siguranţă nu ar fi fost legat într-o reţea,…..
În cazul în care era aşa, ştirea ar fi fost preluată de toate agenţiile de presă internaţionale….

Dacă analizăm genetic constituirea acestui grup Cyber Berkut care deţine şi un site, facem un profil tehnic al hackerilor ce au reuşit să sustragă informaţiile, ne dăm seama că astfel de informaţii sunt interceptate cu aparatură pe măsură, sunt vânate punctual, sunt selectate pentru senzaţional, triate, ambalate pentru publicare, deci în nici un caz de nişte civili, iar faptul că lovesc direct într-un candidat republican la alegerile senatoriale, vehement susţinător al puterii militare SUA, este o lovitură de imagine şi la adresa lui şi la adresa Americii care ar susţine războiul împotriva terorismului cu probe fabricate…..
Aceste lucruri ar atrage după sine, criticile comunităţii internaţionale, lucru ce ar mai spala din imaginea Moscovei care este destul de pătată în momentul de faţă datorită conflictului din Ucraina şi problemei gazelor !
Ceea ce mi-a atras  în continuare atenţia a fost numele grupului de hackeri care au dat publicităţii filmarea obţinută.


Berkut sunt trupele de intervenţie ale Poliţiei din Ukraina, deci este posibil într-un procent foarte ridicat ca filmarea să fie o dezinformare a simpatizanţilor pro ruşi sau chiar a serviciilor de informaţii ruseşti, în contextul Crizei din Ucraina pentru decredibilizarea Americii.

Ruşii sunt cunoscuţi maeştri ai dezinformării şi ai orchestrării de operaţiuni psiologice !


În loc de concluzii…..
Toţi aceşti indicatori m-au făcut să fiu circumspect în acceptarea tacită a înregistrării video cu execuția trucată cât și al celui cu execuția lui James Foley, iar adevărul în ambele cazuri nu poate fi decât presupus…….


Dacă este o acțiune a SUA pentru demonizarea Statului Islamicși justificarea războiului împotriva terorismului, faptul ca s-a aflat, se poate considera un eșec monumental al serviciilor secrete americane și atrage dupa sine consecințe grave la nivel internațional, iar cei care au orchestrat aceste acțiuni ar trebui trași la răspundere public.
Dacă este o acțiune de dezinformare și război psihologic din partea Statului Islamic, sau a Rusiei, eliberată intenționat către surse publice pentru denigrarea Americii, denotă faptul că războiul dintre Est și Vest, războiul dintre  lumea civilizată și radicalii islamisti și-a mutat zona de conflict din aria razboiului convențional, într-o zonă nouă, cea a razboiului de generația a 4-a (4G WAR) 
– unde acțiunile psihologice, informaționale, propaganda, dezinformarea, acțiunile cyber și cele de tip terorist, care sădesc teama în mintea adversarului, iau locul războiului pe care îl cunoastem din cărțile și filmele de acțiune, iar oamenii de rând, societațile și comunitatea internațională, comunitățile on-line, au devenit parte integrantă activă a acestui război ca și factori de presiune politică sau socială.
Războaiele din noua generaţie poartă pe de o parte urmele războaielor din generaţiile anterioare şi pe de altă parte, sunt conturate de cerinţele conflictualităţii noului tip de societate.
Războiul de a patra generaţie ar putea devenii un război contra războiului sau un război de apărare a civilizaţiei împotriva propriei agresivităţi dar şi împotriva altor ameninţări cum ar fi cele teroriste, biologice, geofizice, cosmice, informaţionale, etc .
Orice comentariu care generează niste discuții constructive este încurajat și binevenit, adevărul referitor la clipurile prezentate urmând să fie stabilit de fiecare cititor separat, în funcție de propria judecată.

Informațiile publicate aici nu coincid cu punctul de vedere al vreunei instituții guvernamentale și au fost concluzionate de autor.
În funcție de termenii pe care îi are Blogger raportat la clipurile ce conțin imagini explicite cu violență, voi încerca să uploadez un videoclip cu o execuție reală ca să puteți face diferența.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: